(iFinnmark)

Nordkalottfolket (Nkf) gjorde et brakvalg i Finnmark ved fylkestingsvalget i år. Partiet fikk 5893 stemmer. Dette utgjør 19,0% av de som stemte. Dette førte til at Nordkalottfolket ble det nest største partiet på Fylkestinget i Finnmark. Det kan ende med at partiet får fylkesordføreren.

Hovedårsaken til dette brakvalget er at Nkf over lang tid, har vært i tydelig opposisjon til NSR og co sin etnosekteriske samepolitikk.

De tradisjonelle partiene, med unntak av Frp, har ikke representert noen politisk opposisjon til NSR og co. Heller tvert imot. Medlemmene i disse partiene har ikke turt å ta til motmæle mot denne politikken av redsel for å få «NSR-fraksjonen» i sitt eget parti på nakken. De har gitt etter og kompromisset med «NSR-erne» i sitt eget parti. Hver gang et kompromiss er blitt inngått, har samelandsbevegelsen flyttet fram sine posisjoner. Alt dette har velgerne i Finnmark merket seg og stemt deretter.

Av de partiene som stilte til valg, ble Nkf det største partiet i fire kommuner. Dette var i Alta kommune (27,4%), Hammerfest kommune (30,9%), Loppa kommune (21,4%) og Porsanger kommune (34,4%).

En trenger ikke å være noen stor spåmann for å trekke den slutningen at om de tradisjonelle partiene kommer til å miste ennå flere velgere om de ikke legger om sin NSR-inspirerte samepolitikk. Men tør medlemmene i disse partiene å ta opp den politiske kampen mot «NSR-erne i sine egne partier? Tiden vil vise. Det er bare å følge med.